Kokekaffe på MAAEMO

Kokekaffe på MAAEMO

03/11/2011

NORDISK IDENTITET
Vi har besøkt restauranten Maaemo for andre gang, og kan bekrefte at ikke bare maten, den eminente servicen og drikkemenyen har tatt enda et steg opp mot stjernene – også kaffeserveringen har blitt en opplevelse for seg!

Fra første åpningsdag var Maaemo blandt de aller færreste restauranter som faktisk tok kaffen på alvor. At dette er høyst uvanlig er jo litt merkelig, ettersom måltidets punktum finale, sisteinntrykk, tross alt er denne oppkvikkende koppen før man forlater stedet, eller iallefall avslutter den planlagte delen av vertskapets show for kvelden. Det er heller ikke noen generell regel at de mer ambisiøse restaurantene har høyere fokus på kaffe, nei man kunne nesten være fristet til å si tvert i mot?

Maaemo kom inn i norsk restaurantverden med fokus på økologisk, kortreist mat med nordisk identitet. Rettene holder ofte svært høyt teknisk nivå, men har en befriende enkelhet over seg når man spiser dem. Det er gjerne etter man har gått hjem at tankene begynner å fly, og man innser hva man har vært med på. Således er det et restaurantbesøk som varer lenge. Det er skrevet mange positive og velskrevne anmeldelser av Maaemo, og vi trekker gjerne frem Nordic Nibbler, Rune Rake og Dagsavisen sine.

KONVERSASJONSKATALYSATOR
I Espresso Mobile sier vi at kaffe er verdens fremste relasjonsbygger. Kaffe er en sosial olje, en gest, et triks eller en konversasjonskatalysator som brukes hver dag over hele verden i møter mellom mennesker. Den er verdens største drikk bortsett fra vann, og den er med oss overalt. Noen har kaffekoppen på kontorpulten hele dagen, noen drikker den kjapt stående i baren, og noen vil sitte lenge og prate med venner over en stor kopp. Den gir oss gode følelser på forskjellige måter.

På Maaemo har de med sin nye kaffeservering tatt skogskaffen, turkaffen, ja man hadde nært sagt villmarken, inn blandt hvite duker og blankpusset krystall. Denne kontrasten lærer man å kjenne gjennom måltidet på Maaemo, men kulminerer når trallen kommer til bordet med primusen godt plantet i mosegrodd skogbunn, flammen tennes og fersk, nykvernet kaffe helles i aluminiumskannen etter et rask oppkok. Vertskapet forteller om kaffens opprinnelse, og forlater så bordet mens vi blir sittende og vente. Fra denne lille, velregisserte forestillingen utspringer det nye samtaleemner rundt bordet. Hittil har maten, stedet, vinen og råvarene vært det typiske samtaleemne, men nå skal vi til skogs. På bærtur da vi var små, på fisketur med bestefar, med gutta på tur. Ikke nok med det – når vi nå var så godt i gang, og satt rundt bordet med mental Eurax i nakken og myggstikk på ankelen, kommer verten med dansk granskuddsnaps for ytterligere å elevere laget.

Maaemo har ikke bare sublimert det moderne nordiske måltidet, men også kaffen skaper noe helt nytt. En pluss en blir tre. Og vi forlater stedet med ny stolthet og bevissthet rundt vår egen matkultur, og med nye planer om gjensyn over bålpannen, såvel som i denne deilige sanseoasen i Bjørvika.

Foto: Nordic Nibbler
Video: Tim Wendelboe


No Comments


Trackbacks

  1. Daniel
  2. JACK
  3. JEFFREY
  4. stephen karsch

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.